Joskus työssä tarvitaan paljon autoa. Sitä voi tarvita niin pitkiin työmatkoihin kuin työpäivän aikana tehtäviin matkoihin. Jos autoa siis käyttää paljon työpäivän aikana, kannattaa autoetu ottaa keskustelun aiheeksi. On tilanteita, joissa autoetu on hyödyllinen niin työntekijälle kuin työnantajalle. Työnantaja on se, joka tekee päätöksen ja määrittää autoedun ehdot, jotka tulee merkitä erilliseen sopimukseen. Työnantajan tulee myös huomioida, että työntekijälle hommattavaa autoa ei välttämättä tarvitse maksaa kerralla, vaan sitä varten voi hakea lainaa. Nykyään yritysluotto on haettavissa netistä ja päätöksen saa yleensä saman tien. Myös rahat maksetaan yrityksen tilille jopa samana päivänä, joten autokaupoille voi päästä todella nopeasti.
Autoetu kuuluu aina työntekijän palkkaan, mutta se on valinnainen luontoisetu. Autoetu kuuluu yleisesti ottaen niihin tilanteisiin, kun työntekijä pääsee neuvottelemaan palkasta. Kaikilla tätä mahdollisuutta ei tietenkään ole, mutta jos tällaisen tilaisuuden saa, kannattaa se käyttää hyväksi. Autoedussa autoa saa aina käyttää työajojen lisäksi myös yksityisajoihin. Se on siis työntekijän koko perheen käytössä aivan kuin oma autokin.
Kaksi erilaista autoetua
On olemassa kahta erilaista autoetua. Ne ovat käyttöetu sekä vapaa autoetu. Työnantaja sopii aina työntekijän kanssa, kumpi autoetu milloinkin on käytössä. Sekä työnantaja että työntekijä voivat pohtia, kumpi autoeduista on molempien kannalta järkevämpi ratkaisu. Vapaa autoetu tarkoittaa käytännössä sitä, että työnantaja kattaa kaikki auton käytöstä koituvat kulut. Nämä kulut koskevat siis niin auton käyttämistä kuin omistamistakin. Vapaassa autoedussa muun muassa auton korjaukset ja huollot, renkaat, vakuutukset ja polttoainekustannukset korvataan suoraan työnantajan toimesta.
Käyttöetu taas tarkoittaa sitä, että työntekijä maksaa itse kaikki polttoainekustannukset. Kun autoa käytetään työajoihin, saa niistä koituvat polttoainekustannukset takaisin palkan yhteydessä. Jokaisesta tankkauksesta tulee säilyttää kuitit, jotta ne voi toimittaa työnantajalle. Näin korvaukset saadaan laskettua ja maksettua oikean suuruisena. Käyttöedusta työntekijä maksaa kaikki muut autosta koituvat korvaukset. Käyttöedussa työntekijän korvattavaksi jäävät siis ainoastaan omista ajoista aiheutuneet polttoainekustannukset.
Autoetu on verotuksen alaista tuloa aivan samaan tapaan kuin palkka ja muutkin edut. Verottaja laskee autoedun arvon. Autoedun arvo voidaan määrittää muun muassa auton hankintahinnan, käyttöönottovuoden ja lisävarusteiden perusteella. Mitä hienompi ja uudempi auto on, sitä arvokkaammaksi verottaja laskee autoedun arvon. Verottajalle tulee kuitenkin ilmoittaa, jos autolla ajetaan enemmän kuin 30 000 kilometriä vuodessa ja toisaalta myös silloin, kun autolla ei ajeta juuri ollenkaan. Nämä tekijät voivat muuttaa verottajan käsitystä siitä, mikä autoedun todellinen arvo on ja kuinka sitä verotetaan.